Våra hästar

Möt våra hästar! Här kan du läsa mer om våra fina hästar. Vi har 20 stycken i våra två flockar, alla med sin egna personlighet precis som vi människor.

Som gäst på Hallamölla Gård brukar man ofta hitta sin favorithäst som förstår en lite extra.

Aron från Hästhava är en fantastisk valack som är född 27:e april 2005. Aron var Thomas privata häst innan vi flyttade till Hallamölla Gård. Han kommer finnas med som turridningshäst vid många tillfällen. När Thomas är med hittar ni Aron med Thomas på ryggen längst fram…. Han är flockens största häst som mäter upp emot 148cm i mankhöjd. Han är fux med ljus man och svans. Ibland lite stark i handen men med rätt hand en fantastisk häst, alltid lojal och trygg!

Aron från Hästhafva

IMG_3941

Muskur från Ingerðahej var Camillas privata häst innan vi kom till gården. Denna speciella och underbara valack är född 25:e juli 2004. Innan Nattis kom var han hästen som Du alltid hittade Camilla på. Nu är han en i gänget och honom hittar du i täten i mitten och längst bak med andra ord överallt 🙂 Han är härlig att rida, artig och fantastiskt lyhörd. Trygg o rolig var han än hamnar i ledet!

Camilla köpte Musse härifrån Hallamölla Gård 2010 och tycker det är riktigt kul att vara tillbaka. Kompisarna kände igen honom efter 5 år, härligt!

IMG_4598

Mitt namn är Gutti från Hallamölla och kommer således här från gården. Jag är född 14:e maj 2011. Min mamma är hette Frenja och var skäck precis som jag och bodde också här på Hallamölla Gård innan hon fick gå vidare till de alltid gröna ängarna där hon inte längre har ont i sina ben. Mitt ena öga är blått och det är för att jag är naiv och blåögd…samt nyfiken och snäll och söt och rar…

Jag kommer att påbörja min inridning under hösten hoppas jag…Jajamensan!!

Så blev det och nu under 2017 kommer jag så smått till våren att börja vara med i verksamheten 🙂

IMG_3826

Náttrún från Bredsund är född den 10:e maj 2007.  Nattis som vi kallar henne är ett underbart vackert sto som kom till oss hösten 2015. Det är i huvudsak Camilla som rider Nattis. Både under turridningarna men även på tävlingsbanorna. De är ett fantastikst vackert ekipage 🙂

Hon är högrest och har fantastiska gångarter om än inte färdigutvecklade. Vi kommer få en fantastisk resa tillsammans. Trygg, lojal och enormt positiv och framåtbjudande. Nattis är fem-gångare och en av några stycken hos oss som lägger sig i pass, jisses vad det går undan…

Precis som Máni har hon en underbart vacker halvmåne i pannan….en alldeles bedårande tjej

IMG_5951

Skógardís från Hallamölla. Född den 18 juni 2018 och är då den sötaste lilla skapelse efter Iðunn från Hallamölla. Denna rödskäck är helt bedårande om än framfusig och bestämd.

Kafla från Sandsnäs född 24:e juni 1994.

Kafla är Hallamöllas egen töltmaskin med mycket energi. Hon är stark och viktbärande. Allra bäst trivs hon när det är högsäsong och två turer per dag. Kafla har övertygat många ryttare att det är islandshäst man skall rida. Alla kan rida Kafla.

Kafla har tjock svart man, pannlugg och svans. Hur ögonen ser ut vet man knappt, för de döljs av pannluggen.

Kafla agerar extramamma i hagen, när det finns föl.

Reifur från Lundby, född 27:e juni 2003.

Reifur kom till Hallamölla Gård i februari 2013. Han är snygg och vit och hittat sin plats i både flocken och i verksamheten.

Här på bilden tillsammans med ynglingarna Iðunn och Gutti…det är väl de som Reifur känner för mest…. han tror nog att han fortfarande är rena ungdomen…

Han är halvbror till Atli.

IMG_4663

Litla Fluga från Fexgården, född 2005

Detta fantastiska lilla energiknippe ägs av Marie Billing men lånas ofta ut till turridningen för den vana ryttaren. Litla används också ofta och gärna som lektionshäst.

 

Lönngun från Fojehof, född 2011

Detta är syster Martina Billings lilla pärla. Trevlig ridhäst och riktigt kul att rida. Vacker att se på med sin härliga man som hon säkert ärvt efter pappa Hraunar frá Efri-Raudalaek.

 

Dimma frá Gardsá, född 1995

 En liten med ack så naggande go dam som tar dig fram i den bästa av töltar och är så snäll mot alla.

Dreyri från Agunnaryd, född 2003

Dreyri kom till oss påsken 2019. Han är ett riktigt litet busfrö. Verkar vara ”kompis” med Aron….de är som brödrar redan…de slåss, de äter, de slåss, de kliar varandra, de slåss, de dricker….och så håller de på…

Stormur från Ringhult 

Detta är hästen som i ännu högre grad har kommit till oss med hjälp av ovan likt en gudagåva. Från de fantastiska Jagerstammarna på Söderslätt fick vi förtroendet att erbjuda Stormen ett hem här på Hallamölla. Han är rolig, busig, läraktig, spjuveraktig, snabb, villig, framåt och alldeles underbar 🙂

En fantastisk uppsyn i sin pentade 80-tals frisyr. Gårdens Eddie Murphy.

Isak från Vinken

Från Blekinge köptes Isak i maj – 20. Han är född -07 och har stor potential. Blev fort bästa kompis med sina valackkompisar och har en gudomligt mjuk tölt Fortfarande lite stark och lite framtung vilket vi under året säkert har arbetat bort. Han kallas för Näsborren…cool och hur häftig häst som helst!

Birkir från Lugnadal

Köptes under 2018 och då sedan endast 2 år gammal. Nu således snart 5 år och är så ivrig på att få lov att bli en riktig turridningsmedarbetare. Han står och hänger vid utgången vid varje tur och hoppas och tror att idag är det väl ändå min tur…. Arbete med inridning, hantering etc är i full gång. Nu, tidigt på år 2021 skall han börja gå med som handhäst, fortsätta att arbeta i korallen samt vara allt mer med i olika övningar och situationer. Busvisslar man och kallar på honom kommer han i full galopp och stannar några centimenter från dig. Birkir älskar man efter några sekunder!

Væna från Albertsro Gård

Tack Emma för det fina förtroendet att få hit finast Væna. Hon kom hit i september -21 och har funnit sig så väl tillrätta bland stona. Hon är under utbildning och kommer förhoppningsvis vara med i verksamheten fram mot sommaren. Hon är så vacker, har attityd och bestämda åsikter men väldigt trygg och enormt arbetsvillig. Resan med henne är redan kul men kommer att bli fantastisk. Væna är född 2011.

Sægjöf från Skeppargården

Tävlingshästen från Skeppargården som vi köpte i juli 2020. Född -14 med finaste stam, bra utbildning och enorm potential för framtiden. Ett steg och energi som är imponerande. Kräver sin ryttare och kommer att vara Camillas tävlingshäst framöver. Få eller nog inga av övriga hästar hänger med när hon får lov att visa vilket tempo och hastighet hon är kapabel till. Gudasnäll, vacker som en soluppgång. Hon är så välkommen till oss.

Kjarkur frá Miðey, Draumur från Englagård & Andvari från Vassmolösa

kom till oss innan Jul 2022. Förra ägaren skulle flytta och möjligheten att gavs att alla tre fick komma till Hallamölla Gård. Vilka tre fantastiskt fina pojkar. Alla med sina helt unika personligheter och charm. Kjarkur kommer troligen vara i vår verksamhet under våren, framåt sommaren medans Draumur skall ridas in under sommaren och Andvari, som endast är 4 år får vänta ett år eller två tills det är hans tur. De är varmt välkomna!

Hektor från Mårslycke

Hektor är född -08 och kom till oss under 2019. En fantastisk häst som kom till oss som en gåva från ovan. Mycket fina rörelser, fin stam och en förmåga att kommunicera. Underbar kille! Under 2022 och i början av 2023 så har vi dock insett att vi inte har den tiden som Hektor förtjänar och som krävs för att han eventuellt skulle kunna klara av gå i vår verksamhet med 1,5h turer i skogen. Han har därför fått flytta till Tanja och Hejeskogens Islandshästar där han skall förgylla många barns lektioner och ge många av ridskolans barn massor med glädje och lycka.

Fantastiska Hästar & Medarbetare som inte längre finns med oss.

Iðunn från Hallamölla

Gårdens senaste mamma… född 15:e juni 2013. Vilken underbar kompis detta kommer att bli…alldeles bedårande och ljuvlig.

Alldeles för ung så drabbades Idunn i början av december av akuta kolikliknande symptom med mycket kraftiga smärtor inom loppet av bara några fåtal timmar. Hennes liv gick inte att rädda utan hon fick tas bort måndagen den 5e december. Chockade och alldeles förtvivlade var vi tvungna att konstatera att livet varken är rättvist eller lätt att förstå. Uppenbarligen så behövdes Idunn med sina fantastiska egenskaper ännu mer på annat håll…Saknaden är förbi vad våra ord kan beskriva.

Máni frá Hrepphólum är född 1997 och gjorde alla sina vänner på de alltid gröna ängarna sällskap den 26/4 2022  Mání kom till Sverige på hösten samma år som han föddes. Máni betyder måne.

Mani var väldigt social, både med hästar och människor. Blåste man honom sakta på mulen så blåste han tillbaka, ett tecken på välvilja och vänlighet.
Mani var en stor, stark och vacker häst med ögon som såg bedjande ut. När man red honom med mjuk hand så var hans tölt helt ljuvlig. Även galoppen var riktigt fin och taktfast. Han var mångas favorit och en av våra finaste medarbetare.

Kompisar var han med alla men allra bästa var Thor. Kunde ridas av de flesta med viss ridvana och mjuk hand.

þór (Thor) frá Staðarfelli är född på Island 1996 och den 25 augusti 2022 fick efter ett fantastiskt liv och enormt lojal tjänstegöring göra sina allra bästa vänner, Stjarni, Mání & Trausti sällskap på de grönt himmelska ängarna där allt gräs är lättätet, inga tandproblem och bara njutfyllt skönt. Thor har verkligen varit älskad av alla. Ovana, rädda, erfarna, elever….listan på vem som älskade denna häst är oändlig. Han är saknad förbi vad ord kan beskriva. Så skönt för oss att veta att Thor nu har det väldigt, väldigt bra.

Thor var en lugn häst som inte hetsade upp sig för någonting, en klippa att sätta en ovan och osäker ryttare på. Han hade ett vänligt kynne och det var lätt att tycka om honom. Har vi en manlig deltagare i gruppen, så var valet lätt. Om man kan säga att vissa hästar passar ett visst kön, så var Thor en manshäst.

Förutom den fina tölten hade Thor en riktigt fin och taktfast galopp.

Det har varit mycket synd om honom då han har haft mycket eksem på sommaren. Antagligen gillade knotten honom lika mycket som vi. Kompisar i hagen är de flesta killarna men allra bäst har det varit Stjarni, Máni & Trausti.

Jónas från Nedergården, född 2003

Jónas Andersson…denna fantastiske vän och häst. Den 28e mars 2020 drabbades Jónas av akut kolit. Hans liv gick inte att rädda och det var med den största av sorg, ledsamhet och tomhet som vi ensamma fick köra hem från Djursjukhuset. Du kommer alltid finnas i våra hjärtan

 

Trausti, Assður från Spelmansgården, 

född 12:e maj 1997.  Trausti betyder ”pålitlig häst”. Det är precis vad han var. Det fanns inget som fick honom att tappa fattningen. Han var verkligen lugnet själv.

Efter en tids sjukdom med bla fång så fick Trausti dessvärre lämna oss i mars 2019. Han är saknad av många men har fått det så mycket bättre där han är nu!

IMG_3815IMG_3816

Stjarni frá Gullberastöðum, född på Island 1994 och for till Trausti med hästänglars hjälp den 16 oktober 2019. En gränslös sorg, en ofattbar ledsamhet och en oändlig saknad. Stjarni, den mest fantastiske, lojale och arbetsvillige av hästar. Under några veckor tog energin alldeles slut, varken mat, sällskap eller de underbara barnen som kommer varje veckan gjorde honom glad…en ledsen ensam bästa vän…beslutet var lika klart som sorgen är obeskrivbart stor. 

Hans oerhört vackra man och tigrerade ben springer redan i högt gräs och han springer ikapp med Trausti som mötte honom vid grinden…

Stjarni är pigg, stark, och snäll med mjuk tölt och fin galopp. Han älskas av båda vana ryttare och nybörjare. Han skulle veta hur populär han är, så han kunde morska upp sig lite i hagen. Där är han väldigt låg i rang.

Stjarni är hästen, som har allt. Tänk om det gick att klona honom. Alltid när vi letar nya hästar, önskar vi att hitta en lika fin, som han. Men det har aldrig hänt.

Stjarni har arbetat som turhäst i väldigt många år. Han tappar aldrig energin eller tröttnar på sin uppgift. Han är helt enkelt fantastisk!!

IMG_4066

Boka en turridning idag!

Kontakt