Våra hästar

Möt våra hästar! Här kan du läsa mer om våra fina hästar. Vi har 13 stycken i vår flock, alla med sin egna personlighet precis som vi människor.

Som gäst på Hallamölla Gård brukar man ofta hitta sin favorithäst som förstår en lite extra.

 

 

 

Aron från Hästhava är en fantastisk valack som är född 27:e april 2005. Aron var Thomas privata häst innan vi flyttade till Hallamölla Gård. Han kommer finnas med som turridningshäst vid många tillfällen. När Thomas är med hittar ni Aron med Thomas på ryggen längst fram…. Han är flockens största häst som mäter upp emot 148cm i mankhöjd. Han är fux med ljus man och svans. Ibland lite stark i handen men med rätt hand en fantastisk häst, alltid lojal och trygg!

Aron från Hästhafva

IMG_3941        IMG_5247

 

 

Muskur från Ingerðahej var Camillas privata häst innan vi kom till gården. Denna speciella och underbara valack är född 25:e juli 2004. Innan Nattis kom var han hästen som Du alltid hittade Camilla på. Nu är han en i gänget och honom hittar du i täten i mitten och längst bak med andra ord överallt 🙂 Han är härlig att rida, artig och fantastiskt lyhörd. Trygg o rolig var han än hamnar i ledet!

Camilla köpte Musse härifrån Hallamölla Gård 2010 och tycker det är riktigt kul att vara tillbaka. Kompisarna kände igen honom efter 5 år, härligt!

IMG_5411IMG_4598IMG_3048IMG_3753

 

 

Mitt namn är Gutti från Hallamölla och kommer således här från gården. Jag är född 14:e maj 2011. Min mamma är hette Frenja och var skäck precis som jag och bodde också här på Hallamölla Gård innan hon fick gå vidare till de alltid gröna ängarna där hon inte längre har ont i sina ben. Mitt ena öga är blått och det är för att jag är naiv och blåögd…samt nyfiken och snäll och söt och rar…

Jag kommer att påbörja min inridning under hösten hoppas jag…Jajamensan!!

Så blev det och nu under 2017 kommer jag så smått till våren att börja vara med i verksamheten 🙂

IMG_3394

IMG_4492                    IMG_3826

 

 

 

 

 

 

Skärmavbild 2015-03-30 kl. 17.49.02

Máni frá Hrepphólum är född 1997 och kom till Sverige på hösten samma år. Máni betyder måne.

Mani är väldigt social, både med hästar och människor. Blås honom sakta på mulen så blåser han tillbaka, ett tecken på välvilja och vänlighet.
Mani är stor, stark och vacker med ögon som ser bedjande ut. Rider du honom med mjuk hand töltar han ljuvligt. Även galoppen är riktigt fin och taktfast. Han är mångas favorit.

Kompisar med alla men allra bästa är Thor. Kan ridas de flesta med viss ridvana och mjuk hand.

 

 

 

 

 

 

 

Náttrún från Bredsund är född den 10:e maj 2007.  Nattis som vi kallar henne är ett underbart vackert sto som kom till oss hösten 2015. Det är i huvudsak Camilla som rider Nattis. Både under turridningarna men även på tävlingsbanorna. De är ett fantastikst vackert ekipage 🙂

Hon är högrest och har fantastiska gångarter om än inte färdigutvecklade. Vi kommer få en fantastisk resa tillsammans. Trygg, lojal och enormt positiv och framåtbjudande. Nattis är fem-gångare och en av några stycken hos oss som lägger sig i pass, jisses vad det går undan…

Precis som Máni har hon en underbart vacker halvmåne i pannan….en alldeles bedårande tjej

IMG_5951IMG_5948

 

 

 

Sólon frá Guðrúnarstöðum är född 2008 och kom till Sverige hösten 2009. Han är varm och vacker precis som sitt namn…Sol. I december 2016 köptes han utav vår meddryttare Emmy. Han bor kvar på gården och går i samma flock som tidigare. Han tycker väldigt mycket om Emmy och vi vet att det kommer bli en mycket bra vänskap dem emellan! All lycka till Emmy och Sólon.

Sol är trots sin ungdom väldigt mogen, trygg och bjuder alltid framåt utan att ryttaren känner oro eller någon rädsla.  Energirik i både tölt och galopp medan han inte har någon trav….ännu!

Han är gul eller ljusbrun black och har verkligen blivit kompis med alla valackarna

Vi köpte Sólon från duktiga Jennie F Eriksson på Hesthaga Gård där han fått en riktigt bra grundutbildning. Sólon kom till oss i juni -15.

IMG_5953IMG_5950IMG_5954IMG_4228IMG_4594

 

 

IMG_2722

þór (Thor) frá Staðarfelli är född på Island 1996.

Thor är en lugn häst som inte hetsar upp sig för någonting, en klippa att sätta en ovan och osäker ryttare på. Han har ett vänligt kynne och det är lätt att tycka om honom. Har vi en manlig deltagare i gruppen, så är valet lätt. Om man kan säga att vissa hästar passar ett visst kön, så är Thor en manshäst.

Förutom den fina tölten har Thor har en riktigt fin och taktfast galopp.

Lite synd är det om honom då han har mycket eksem på sommaren. Antagligen gillar knotten honom lika mycket som vi. Kompisar i hagen är de flesta killarna men allra bäst är Máni

 

 

 

 

Atli från Skogsby

Född i Sverige 21:e juni 1999, det årets sommarsolståndsdag.

Atli kom till Hallamölla 2011. Atli är en trygg och snäll häst. Vi rider honom gärna i täten. Atli har fina gångarter och lyfter fint på benen i sin mjuka tölt. Han har en bred rygg och rider man honom utan sadel känns det som att sitta i en fåtölj. Han är mångas favorit. Atli är snygg att se på och har en pigg uppsyn. Är halvbror till Reifur.

Alla kan rida Atli och Gutti är hans bästa kompis.

Skärmavbild 2015-03-30 kl. 18.54.23IMG_3865IMG_5534

 

 

 

Iðunn från Hallamölla

flockens bebis, född 15:e juni 2013. Vilken underbar kompis detta kommer att bli…alldeles bedårande och ljuvlig.

IMG_3405IMG_5955

 

 

 

Kafla från Sandsnäs född 24:e juni 1994.

Kafla är Hallamöllas egen töltmaskin med mycket energi. Hon är stark och viktbärande. Allra bäst trivs hon när det är högsäsong och två turer per dag. Kafla har övertygat många ryttare att det är islandshäst man skall rida. Alla kan rida Kafla.

Kafla har tjock svart man, pannlugg och svans. Hur ögonen ser ut vet man knappt, för de döljs av pannluggen.

Kafla agerar extramamma i hagen, när det finns föl.

Skärmavbild 2015-03-30 kl. 19.39.22

 

 

 

Reifur från Lundby, född 27:e juni 2003.

Reifur kom till Hallamölla Gård i februari 2013. Han är snygg och vit och hittat sin plats i både flocken och i verksamheten.

Här på bilden tillsammans med ynglingarna Iðunn och Gutti…det är väl de som Reifur känner för mest…. han tror nog att han fortfarande är rena ungdomen…

Han är halvbror till Atli.

IMG_3393IMG_4663IMG_5227

 

Trausti, Assður från Spelmansgården, 

född 12:e maj 1997.  Trausti betyder ”pålitlig häst”. Det är precis vad han är. Det finns inget som får honom att tappa fattningen. Han är lugnet själv. Men han har bra fart och går mjukt i tölten. Alla tycker om honom!

Namnet Trausti fick han eftersom det redan fanns en Askur i flocken och för att inte förväxla namnen så fick han det fina och så passande Trausti.
Trausti är en väldigt kelen och social häst. Han är stor och stark, med otroligt tjock man och svans.

Vår fina Trausti har dessvärre bekymmer med återkommande Fång. Sommaren 15 fick han hagvila, 2016 gick bra medan nu i januari -17 åter fått ett lindrigt återfall. I en sjukhage i kompisarnas hage har det helt OK. Det är fantastiskt att se hur lojala och omtänksamma hans flockkompisar är. Det står alltid en, ofta flera, precis jämte honom på andra sidan staketet. Lägger sig Trausti ner så lägger sig en kompis också ner på andra sidan…aldrig ensam. Det är flocklivet, lojaliteten och kompisandan när den är som bäst!

 

Skärmavbild 2015-03-30 kl. 19.55.54IMG_3815IMG_3816

Stjarni frá Gullberastöðum, född på Island 1994.

Stjarni är pigg, stark, och snäll med mjuk tölt och fin galopp. Han älskas av båda vana ryttare och nybörjare. Han skulle veta hur populär han är, så han kunde morska upp sig lite i hagen. Där är han väldigt låg i rang.

Stjarni är hästen, som har allt. Tänk om det gick att klona honom. Alltid när vi letar nya hästar, önskar vi att hitta en lika fin, som han. Men det har aldrig hänt.

Stjarni har arbetat som turhäst i väldigt många år. Han tappar aldrig energin eller tröttnar på sin uppgift. Han är helt enkelt fantastisk!!

Skärmavbild 2015-03-30 kl. 20.36.35

IMG_4066

 

Kompisar som inte längre finns med oss eller har flyttat

 

Vina från Stårup

föddes i Danmark 1993. Namnet Vina betyder ”väninna” på isländska.
Hon var en riktig snygging i hagen och många tyckte hon var hagens First lady.

Vina fick den 18/3 -16 springa vidare på de alltid gröna ängarna med sin kompis Frenja. Efter många, många års lojalt och mycket bra arbete sade hennes kropp till. Efter en tids sjukdom och behandling som inte gav någon effekt fick vi ta det tuffa beslutet att låta hennes fina och långa liv här hos oss komma till ända. Nu är hennes smärtor och sjukdom för alltid borta och nu har hon det så bra.

Vina höll alltid tempot och hade en mjuk tölt och en härlig avslappnad galopp.

Hennes mest komiska egenskap var att hon passade otroligt bra ihop med helt ovana manliga ryttare. Vina visste hur turridning skulle gå till och ville gärna själv sköta turen utan allt för mycket inblandning från ryttaren. Antagligen lät männen henne göra detta och åkte glatt med. Den perfekta kombinationen.
Även många riderfarna kvinnor har med glädje också njutit naturen från Vinas rygg.

 

Skärmavbild 2015-03-30 kl. 19.04.28-2

 

Frenja från Blåsingsborg föddes 2001. Hon blev tyvärr skadad 2009 men fick fölet Gutti i maj 2011. Hon försöktes att sättas igång efter många år på skadebänken men dessvärre gick det inte. Vi försökte sätta föl på henne under sommaren 2015 men så vill inte naturens gång och det blev dessvärre inte fler föl för Frenja.

18:e mars 2016, fick Frenja för evigt springa vidare på de eviga gröna ängarna tillsammans med sin hagkompis Vina. Nu har Frenja inte ont i sina ben längre och kan både äta och springa hur mycket hon vill varje dag.

Frenja hade en annorlunda historia bakom sig. Hon var nämligen inte planerad. Hennes mamma Limra köptes nyimporterad av förrförra ägaren Eva Gilck. Efter några månader tyckte Eva att Limra var tjock och lat så hon skickades iväg för att komma i form. En vacker dag kom dock förklaringen i form av lilla Frenja som stod vid Limras sida en morgon.

Skärmavbild 2015-03-30 kl. 20.10.35IMG_5460 ooooops…..

 

Tinni frá Útnyrðingsstöðum, född 1992 på Island.

Tinni såldes till en gård här nära Hallamölla i december -15 tillsammans med sin kompis Askur.

Tinni är stor, stark och otroligt vänlig i sinnet. Han lyssnar på ryttarens hjälper så det gäller att veta vad man vill. Man kan inte ”åka häst” på Tinni. Han måste ridas. Hans gångarter är rena och galoppen ljuvlig.

Tyvärr skadades Tinni i hagen 2010 och är dessvärre konvalecent sedan dess.

Tinni gillar allt som är litet. Barn, föl och kaniner. Ge grimskaftet till ett litet barn och han följer efter, from som ett lamm. Han har även agerat barnvakt åt fölen.

Skärmavbild 2015-03-30 kl. 20.20.32

 

Askur frá Hliðarbergi, född på Island 1993.

Askur såldes till en gård här nära Hallamölla i december -15 tillsammans med sin kompis Tinni.

Askur passar bra att ridas av barn. Han är väldigt snäll och helt okomplicerad. Håller tempot och galopperar riktigt skönt och taktfast. Askur kan naturligtvis även ridas av vuxna. Fast han är så liten, är han stark som en oxe.

Att rida Askur barbacka är en upplevelse. Att galoppera på honom utan sadel – det är lycka!!

IMG_3460Skärmavbild 2015-03-30 kl. 20.29.20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boka en turridning idag!

Kontakt